Fugázás színesben

A színes fugázás tudnivalói

Színesben szép a fuga!

Az utóbbi években, a fugázó anyagok technológiai fejlődésének következtében divatosabbá vált a csempék, járólapok között a színes, olykor meglepően élénk színű fuga használata. A lakberendezési magazinok lapjain is egyre többször láthatunk ilyen merész, élénk színű összeállítást, sokan pedig kedvet is kaphatunk ahhoz, hogy színes fugával, fugázóanyaggal dobjuk fel fürdőnket, konyhánkat.

Ha a fugázó tökéletesen illeszkedik a burkolóanyaghoz, a csempéhez vagy járólaphoz, akkor az eredmény egy exkluzív megjelenésű, sajátos, és fantáziadús megjelenés lehet. Egy-egy nagy átalakítás ma már nem olcsó mulatság, így a színes fugázó anyagok alkalmazása akár pénztárcakímélő módja lehet egy gyors, de látványos átalakításnak. Ha merész terveinkhez és főként színes csempénkhez, járólapunkhoz vagy egyéb burkolóanyagunkhoz illő, vad, erős, különleges színű fugázó-anyagot választanánk, érdemes átgondolni milyen fugázási szabályokat tartsunk be, milyen fugázó anyagokat használjunk.

Ma már sokkal könnyebb házilag is „megújítani” akár a régi, esetleg unalmasnak tartott csempénket is, hiszen a színes fugák óriási lehetőséget adnak a fantáziadús és szép végeredmény eléréséhez. Szinte bármilyen színt, árnyalatot választhatunk, az extrém színű fuga alkalmazása arra is lehetőséget ad, hogy minél jobban megmutatkozzon egyéniségünk. Az átalakításnak, megújulásnak egyszerű és hatásos módja tehát, azonban mint minden munka előtt érdemes alaposan átgondolni a lehetőségeket, mielőtt belefognánk a munkába.

Milyen típusú színes fugát válasszunk?

Színes fuga használatakor is, ahogyan a hagyományos csempézés, járólap ragasztás után is fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő fuga kiválasztására, itt sem mindegy, hogy melyik helyiségbe kerülnek, és mekkora igénybevételnek lesznek kitéve. A színes fugáa éppúgy alkalmazható vizes helyiségekben mint kültéren, teraszon és balkonon, ezért nagyon fontos, hogy mielőtt a megfelelő színt kiválasztjuk, győzödjünk meg róla, hogy flexibilis fugát kell-e használni, hogy mekkora legyen a fugaszélesség, esetleg rendkívüli igénybevételnek is megfelelőnek kell lennie. Válasszunk a megfelelő típusú szín-palettáról!

A színes fugázó anyagok fajtáit a szerint is választhatjuk, hogy milyen típusú burkolóanyagot szeretnénk fugázni vele: természetes követ, csempét, márványt, vagy esetleg üvegtéglát. A fuga kiválasztásakor mellett jó tudni azt is, hogy fugaszilikonok is kaphatók már színesben, ez a rugalmas tömítőanyag a mozgó fugák feltöltésére alkalmazható, így érdemes a két anyagot szín-összhangban kiválasztani.

A színekről

Ha színes fugázó anyagot szeretnénk használni  fontos tudni, hogy alkalmazásának megvannak az optikai szabályai, éppúgy, mint a színes csempe és járólap esetében. Mindig tartsuk szem előtt, hogy hová kerül a színes fuga: ha előtérbe, nappaliba, vagy olyan helyre ahol sokan és sokszor lépnek, esetleg cipővel, csizmával, akkor kerüljük a nagyon világos színű fugát:  hiszen sokkal hamarabb elkoszolódik az anyag.  Ha falon lévő csempe közé, vagy kevésbé gyakran használt területre kerül a  színes fugázó anyag, akkor bármilyen erős, színes fuga megfelelő lehet.

Ilyen esetben arra figyeljünk, hogy a nagyon apró, kisméretű csempe közé rakott erős színű fuga „szemkápráztató” hatású, ami hosszú távon kissé zavaró lehet. Kockás, rácsos hatású lehet a színes fugázó a nagyon világos, fehér vagy krémszínű csempe között is, ezt inkább fiataloknak, bohémeknek ajánljuk. Nagyon érdekes hatást érhetünk el akkor is, ha csempénk, vagy járólapunk színének árnyalatai közül választjuk ki a fuga színét. Egyre elterjedtebb ötlet az is, ha egy felületen belül eltérő a fugázó anyag színe.

Abban az esetben, ha két különböző színű csempe van a falon, nagyon mutatós lehet, ha a fuga színe is különböző. Itt azonban nagyon fontos, hogy megfelelő színpárosítást használjunk: ha nem jól kombináljuk össze a színeket, akkor a burkolás „hibásnak” tűnhet, úgy tűnhet mérethibás a csempénk, “elrontottnak”  tűnhet a fugázás. Sajnos ez gyakran kelti a rendezetlenség, kuszaság látszatát. Ez főként azokban a helyiségekben fontos szempont, ahol a nyugalomra, a harmóniára törekednénk, például a fürdőszobában.

Gyakran találkozni azzal a hibával is, hogy bár a különböző csempék alkalmazása egy területen harmonikus összhatású lenne egy nem feltűnő, nem domináns fugaszínnel kombinálva, azonban az erős színű fugák alkalmazása túl sok színt eredményez, ami esztétikailag nem túl szerencsés. Általánosan elmondható, hogy egy helyiségben három különböző szín éppen elegendő.

Mutatós és érdekes megoldás, ha a csempe vagy járólap közé a burkolattal teljesen megegyező színű fugázó anyagot használunk, a felület szinte “textilszerű” lesz, homogén, egyöntetű felületet kapunk, amely a kis alapterületű helyiségekben optikailag megnagyobbíthatja a területet. Elegáns és harmónikus megoldás.

Létezik csillámló, glitteres fugázó anyag is, amely még különlegesebbé, “glamour” hatásúvá változtathatja a felületet, ebben az esetben a végeredmény különösen nőies, elegáns lehet.

Figyeljünk arra is, hogy a kifugázni kívánt területen lehetőleg ne legyen más erős díszítő elem, bordűr, vagy egyéb zavaró, kusza érzetet okozó összetevő. Ez vonatkozik a helyiség későbbi díszítésére is! Mindenképpen gondoljuk át előre, milyen végső hatásra törekszünk.

Színes fuga-Tervezés

Az ilyen extrém megoldást választóknak azt ajánljuk, hogy a végső kivitelezés előtt mindenképpen próbálják meg lemodellezni (rajzon, egy nagyobb felületen) hogy is fog a valóságban kinézni az elképzelt terv? Valóban azt a hatást érjük el vele, amit szeretnénk?

Ha van rá lehetőség, (a legtöbb szakboltban már van) akkor kérjünk 3D-s látványtervet az elképzelt színösszeállításról, hogy biztosan ne érjen bennünket meglepetés. Fontos megemlíteni, hogy a színes, különleges fugával díszített csempe vagy járólap igazán nagy szakértelmet kíván a burkolótól is. Sok tapasztalattal, ügyes kézzel és különös odafigyeléssel kell felhordani a csempe közé, mert egy rosszul kivitelezett fugázás tönkreteheti az egész összképet.  A csúnyán felhordott, extra színű fuga sokkal jobban vonzza a szemet, és a hiba is sokkal feltűnőbb.

Fugázó anyag:

Sopro Saphir S flexibilis fugázóanyag- 

25 színben

Sopro Brillant® flexibilis fugázó- 

16 színben

Sopro Saphir M flexibilis márványfugázó-16 színben
Topas® epoxi fugázó Topas® epoxi csillámpor Saphir Szaniter fugaszilikon 052


© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.