A helyes fugázás

A tökéletes fugázás a megfelelő fugázó anyag kiválasztásával kezdődik.

A fugázáskor leginkább az érdekel bennünket, hogy milyen színű fugát válasszunk a csempénk, burkolólapunk közé tömítőanyagnak. A fugának kizárólag esztétikai funkciót szánunk, pedig nem árt tudni, hogy a sok szempont közül, ami egy fugázás során felmerülhet, nem a fuga színe a legfontosabb, ha hosszantartó, megbízható és biztonságos eredményt szeretnénk elérni. A fugázóanyagnak sok egyéb más funkciót is el kell látnia, ezért a fugázás megkezdése előtt alaposan járjunk utána minden szempontnak.

 

 

Mivel a burkolás maga nem olcsó mulatság, nem érdemes a végeredményt tönkretenni azzal, hogy nem a megfelelő minőségű és megfelelő fajtájú fugázóanyagot válasszuk. Ma már a nem a mester keveri össze a fugázóanyagot, mint egykor, hanem a technika és a technológia fejlődését követve a fuga anyaga is egyre professzionálisabbá válik, alkalmazkodva a felületetkhez, ahová szánjuk őket.

 

 

 

A legfontosabb eldöntendő kérdés, hogy milyen helyiségbe kerül a fugázó-anyag, vagyis milyen helyiséget burkolunk? Teljesen más típusú fugára van ugyanis szükség egy fürdőben, medencében, mint egy konyhában, és megint egészen más teherbírásúnak kell lennie, ha a nappalinkba, netalán a teraszunkra kerül a tömítőanyag. A fugázó anyag kiválasztása tehát leginkább ettől függ.

Konyhánkban esetleg előfordulhat, hogy vegyi anyag kerül a burkolólapra és a fugára (tisztítószerek, oldószerek), míg a zuhanyzóban, fürdőben állandó víznek van kitéve. Gondoljuk át, hogy a helyiségben van-e padlófűtés, netalán a teraszunkat burkoljuk? Akkor gondoljunk a napsugárnak, erős szélnek, hónak kitett burkolóanyagra és a fugára is.

 

Első lépésként azt tanácsoljuk, hogy minden burkolási munka megkezdése előtt      nagyon alaposan járjunk utána annak is, hogy az általunk választott burkolólap vagy   csempe milyen anyagból készült.

A fuga, a fugázóanyag ugyanis ma már nedvszívó-képessége szerint is osztályozható, vagyis tudnunk kell, hogy az általunk választott burkolat jó szívó-képességű, vagy nem szívóképes-e. Ez általában attól függ, hogy természetes követ, kerámialapot, netalán műkövet burkolunk-e. A fugázóanyagot ehhez válasszuk ki, ha tökéletes eredményt szeretnénk elérni.  Vásárláskor tudjuk meg a lehető legtöbbet a burkolóanyagunk természetéről! Ettől függően vásároljunk tehát olyan fugázóanyagot, ami a száradási sebességét illetően megfelel a burkolat szívóképességének.  Mindemellett kaphatók olyan fugázóanyagok is, amelyek antibakteriális hatásúak, penész és gombaölő hatásúak, ha az adott helyiség ezt igényli, úgy vegyük figyelembe ezt a lehetőséget is.

Az sem mindegy, hogy milyen fugavastagságot szeretnénk kialakítani. Az utóbbi időben egyre divatosabbá váló nagy burkolólapok igazán akkor mutatósak a nagy felületeken, ha a köztük lévő fuga szélessége a lehető legkisebb, így ilyen esetben a keskeny fugaszélességű fugázót ajánljuk. Ha azonban a falat csempézzük, sok esetben nagyon mutatós megoldás lehet a szélesfugázók alkalmazása.

Általában és leggyakrabban még ma is a cement alapú fugázóanyagokat használják a burkolók, ám mára egyre jobban elterjed a rugalmas, vagyis flexilbilis fugázóanyag is. Erre nagy szükség is van, hiszen a fuga maga nem áll mozdulatlanul, a burkolólap is mozoghat, elmozdulhat, amint a terhelésnek kitesszük. Ennek előidézője lehet akár a diletációból adódó feszültség, vagy a padlófűtés is. Ha a fuga merev a mozgó burkolóanyagok között, akkor nagyon könnyen „kitörik”, csúnya hiányokat okozva a csempék, burkolatok között.

 

Gyakran találkozunk a víztaszító fuga kifejezéssel is. Az előbbiekben már említettük, hogy a fugázóanyagokat nedvszívó képességük szerint is osztályozzák. Amennyiben  víztaszító fugát választunk, tudnunk kell, hogy ez a fajta fugázó anyag nem jelent teljes szigetelést, azt jelzi, hogy kevéssé nedvszívó képességű, vagyis jobban ellenáll a víznek, esőnek, folyadéknak. Az ilyen fugázó is átereszti a nedvességet, csak sokkal lassabban, mint a cement alapú fugázók. Ezt a tulajdonságot az anyaghoz hozzáadott speciális adalékok biztosítják, nem csak a víztaszítást, hanem a flexibilitást illetően is.

Mindezeket az előnyöket egyesíthetjük az úgynevezett stapabíró, vagyis nagy terhelésnek kitett fugázóanyaggal is. Ez a fugázó különleges szálerősítéssel van ellátva, ami az átlagosnál hosszabb élettartamot biztosít.

Ajánlott termékek:

Sopro Saphir S flexibilis fugázóanyag

Sopro Brillant® flexibilis fugázó

Sopro Saphir M flexibilis márványfugázó

 

Sopro FugenEpoxi (FEP)

Sopro FugenEpoxi schlank (FEP)

Sopro EpoxiPflasterFuge 2-K (EPF)

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.